20.8.08

Laporan Perjalanan Program EGP 08 bagi pihak Akhwat

16 Ogos 2008 (Sabtu)


DEBAT


Bertempat di Dewan Darul Ehsan Rumah Selangor H10, telah berlangsungnya pertandingan debat. Pusingan pertama debat dimulai dengan zon A (Aisyah Humairah) sebagai pihak pencadang menentang pihak pembangkang dari zon B (Khaulah Al-Azwar).Tajuk debat yang dibincangkan ialah "Peranan PBB adalah Resolusi Terpatri Bukan Hanya Janji".Bagi pusingan kedua pula diwakili oleh Mansurah mewakili zon D (Nailah Al-Farafisya) sebagai pihak pencadang dan Zon C diwakili Iskandariah (Maryam Al-Muqaddasah) sebagai pihak pembangkang.Tajuk usul pusingan kedua ini ialah "Hiburan Adalah Peluang Dalam Bidang Dakwah".

Sambutan yang diberikan oleh penonton amat menggalakkan dengan kehadiran penonton yang begitu memberansangkan. Keadaan dewan yang sememangnya hangat menjadi bertambah hangat apabila pihak pencadang dan pihak pembangkang masing-masing cuba mempertahankan hujah mereka Manakala dari pihak penonton pula nampak bersemangat memberi sokongan padu kepada pihak pencadang dan pihak pembangkang. Pertandingan debat ini diadili oleh 3 orang panel hakim yang terdiri daripada ustazah Siti Anisah Ahmad, Ustazah Dayang Siti Noraini Awang Damit Yahya dan Ustazah Khaujah Rubiah Ngah.

Pusingan pertama pertandingan debat antara Aisyah Humairah dan Khaulah Al-Azwar, akhirnya dimenangi oleh kontijen Aisyah Humairah manakala pertandingan kedua perdebatan antara Maryam Al-Muqaddasah dan Nailah Al-Farafisya dimenangi oleh Nailah Al-Farafisya. Kedua-dua kontijen yang berjaya akan bertemu dalam pertandingan debat akhir yang akan berlangsung pada 18hb Ogos 2008 di Rumah Johor jam 8.00 pagi.


PIDATO

Jam 1.30 petang menyaksikan dewan Rumah Selangor bergegar semula dengan menyaksikan empat peserta mewakili kontijen masing-masing menyampaikan hujah mereka dalam pertandingan pidato. Zon C (Maryam Al-Muqaddasah) menghantar dua peserta masing-masing berhujah di bawah tajuk pidato "Kemerdekaan Pemangkin Pembinaan Ketamadunan Bangsa" dan "Mahasiswa Cemerlang Negara Gemilang". Berbaki dua orang peserta lagi mewakili Zon A (Aisyah Humairah) dan Zon D (Nailah Al-Farafisya) juga menyampaikan tajuk pidato yang sama iaitu "Mahasiswa Cemerlang Negara Gemilang".

Para peserta begitu bersemangat dan berketrampilan dalam menyampaikan pidato masing-masing sehingga menarik perhatian para penonton untuk tidak meninggalkan dewan sehingga pertandingan berakhir. Tepat jam 2.30 petang pertandingan pidato berakhir dengan salah seorang panel hakim memberi komen secara keseluruhan peserta yang memasuki pertandingan tersebut pada hari itu dengan menyatakan penyampaian pidato peserta dalam pertandingan pidato kali ini begitu menarik perhatian dan mantap tetapi perlu memperbaiki dari segi dalam berhujah perlu memperbanyakkan bukti untuk mengeluarkan pendapat.Panel hakim pidato juga terdiri dari panel hakim yang sama seperti debat.

PANTUN

EGP '08 pada kali ini menampilkan pertandingan pantun sebagai salah satu acara tradisi Melayu yang kekal sejak turun temurun. Pertandingan pantun bagi akhawat dalam EGP '08 kali ini di sertai oleh empat zon iaitu Aisyah Humairah, Khaulah Al-Azwar, Maryam Al-Muqaddasah dan satu penyertaan dari kontijen baru iaitu Bait Muslim.

Acara pantun ini mendapat sambutan yang hebat oleh para penonton dan perjalanan pertandingan ini berlangsung dengan begitu meriah sekali.Sebanyak tiga pusingan untuk setiap kontijen perlu hadapi iaitu di bawah kata kunci Sejarah Kemerdekaan, Untukmu PMRAM dan terakhir sekali Isu Palestine.Rata-rata penjual dan pembeli pantun begitu bergaya dalam menyampaikan pantun masing-masing.

Para peserta pantun rata-ratanya melontarkan pendapat bahawasanya dengan mengadakan pertandingan seperti ini akan mengeratkan lagi ukhwah antara sahabat-sahabat yang dikenali dan juga yang baru dikenali hasil daripada penggabungan setiap negeri untuk membentuk kontijen masing-masing .Acara pantun ini juga boleh dijadikan satu medium untuk kita sebagai pendakwah menunaikan dakwah kita kepada masyarakat khususnya.

SAJAK

Pertandingan sajak boleh dikatakan menjadi pertandingan wajib untuk Program Perayaan Menyambut Hari Kemerdekaan atau lebih dikenali pada tahun ini sebagai EGP '08. Acara sajak kali ini berjaya mendapat sambutan yang begitu baik oleh setiap kontijen kerana disertai oleh 8 orang peserta, yang mana ianya satu jumlah yang terbanyak pernah disertai dari acara-acara yang lain dalam EGP '08 ini.

Kontijen Aisyah Humairah, Khaulah Al-Azwar dan Nailah Al-Farafisya masing-masing telah menghantar dua orang peserta manakala kontijen Bait Muslim dan Nailah Al-Farafisya menghantar seorang peserta sahaja. Tajuk sajak lebih tertumpu kepada tema Hari Kemerdekaan iaitu "Perpaduan Teras Kejayaan" dan setiap peserta berjaya menyampaikan sajak mengikut tema yang ditetapkan.

Komen para hakim tertumpu kepada bahasa sajak kurang puitis kerana kebanyakan sajak terlalu banyak menggunakan imbuhan ayat. Selain daripada itu penyampaian penyajak yang terlalu laju sehingga menyebabkan ada dikalangan penyajak kurang menghayati sajak yang disampaikan. Walau bagaimanapun, dari segi gaya penyampaian penyajak yang menarik berjaya menarik perhatian hakim mahupun penonton. Tahniah bagi semua penyajak-penyajak yang berani tampil membawa kelainan pada EGP PMHK '08 pada tahun ini.

PERTANDINGAN NASYID DAN SLIDE SHOW

Pertandingan Nasyid merupakan pertandingan utama bagi akhawat setiap kali PMHK berlangsung. Saban tahun ianya adalah acara yang mendapat sambutan yang hangat oleh kebanyakan ahli. Setiap zon masing-masing menghantar satu penyertaan dan kesemuanya penyertaan pada tahun ini berjaya menampilkan satu persembahan yang terbaik dan berjaya menarik perhatian penonton.

Pertandingan ini berlangsung di Dewan Rumah Johor tepat jam 3.00 petang yang telah dihadiri lebih 100 orang penonton. Walaupun keadaan dewan yang agak sesak dipenuhi oleh penonton, perjalanan nasyid berlangsung dengan jayanya sehingga jam 4.15 petang. Panel hakim terdiri daripada Timbalan Pengerusi HEWI PMRAM sendiri iaitu Ustazah Norfaizah Mad Ali, Ustazah Herlina Syarial dan Ustazah Nurul Syafini Abd Rahman.

Selepas selesai pertandingan nasyid, agenda diteruskan lagi dengan pertandingan slide show. Acara ini adalah acara julung-julung diadakan pada PMHK tahun ini. Walaupun julung-julung diadakan ianya mendapat sambutan yang menggalakkan kerana disertai oleh 7 orang peserta. Kontijen dari Aisyah Humairah menghantar tiga penyertaan, Khaulah Al-Azwar dua penyertaan dan dua lagi daripada kontijen Nailah Al-Farafisyah.

Pertandingan slide show ini lebih tertumpu kepada Tema Hari Kebangsaan iaitu "Perpaduan Teras Kejayaan" dan setiap peserta mempamerkan kreativiti-kreativiti dalam menyiapkan slide show masing-masing. Hasil daripada slide show yang ditayangkan sedarlah bahawasanya mahasiswi Al-Azhar kini bukan hanya tertumpu kepada kitab kuliah dan ilmu agama semata-mata tetapi juga mantap dari aspek yang lain antaranya kepakaran memanipulasikan teknologi computer dan thaqafah-thaqafah yang lain.

Akhirnya, harapan pihak penganjur mengharapkan EGP PMHK '08 kali ini mendapat penyertaan secara menyeluruh daripada semua ahli kerana dengan program seumpama inilah sebagai medan latihan untuk melahirkan mahasiswa/wi yang berkebolehan dan berketrampilan dari segenap sudut disamping menyatukan suara dan meribat ukhwah diantara satu sama lain.
17 Ogos 2008 (Ahad)LINTAS HORMAT

Pertandingan sukan dan sukaneka bagi akhawat bagi Program EGP '08 pada tahun ini telah diadakan di Nadi Syabab Musallas, Hayyu Asyir. Walaupun mula lewat dua jam dari tentatif yang dirancangkan, Alhamduillah perjalanan pertandingan sukan dan sukaneka berjaya juga berakhir dengan penuh kemeriahan kerana mendapat sambutan dan kerjasama dari semua ahli.

Atucara sukan pada pagi itu dimulakan lintas hormat dan perbarisan masuk dari keempat-empat kontijen iaitu Aishah Humairah mewakili gabungan negeri Kedah, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Perak, Pahang, Terengganu dan Sabah, Khaulah Al-Azwar mewakili negeri gabungan Kuala Lumpur, Selangor, Melaka, Kelantan, Perlis, Johor, Sarawak, Naelah Al-Farafisya mewakili DPM Mansurah dan Mariam Al-Muqaddasah mewakili DPM Iskandariah. Kontijen Aishah Humairah telah menghantar seramai 64 orang untuk menyertai perbarisan pada EGP '08 menyaksikan kontijen yang terbanyak menghantar penyertaan, diikuti dengan 50 orang dari kontijen Khaulah Al-Azwar, dan 40 orang mewakili zon masing-masing iaitu Maryam Al-Muqaddasah dan Naelah Al-Farafisya.

Kontijen Aishah Humairah yang berbaju merah bersama maskotnya iaitu semut api yang melambangkan semangat perpaduan antara satu sama lain menghantar seramai 64 orang untuk menyertai perbarisan pada EGP '08 menyaksikan kontijen yang terbanyak menghantar penyertaan, diikuti seramai 50 orang dari kontijen Khaulah Al-Azwar yang berbaju biru bersama maskotnya doraemon yang memberi maksud supaya dapat memberi manfaat yang banyak kepada semua sahabat-sahabat, kontijen Maryam Al-Muqaddasah seramai 40 orang bersama pakaian bewarna hijau dan maskotnya anggur, dan kontijen Naelah Al-Farafisya tampil bewarna kuning.

Majlis lintas hormat dimulakan dengan perbarisan masuk daripadan kontijen-kontijen dan seterusnya hadirin yang hadir diminta menyanyikan lagu Asmaul Husna, lagu Negaraku, dan lagu PMRAM. Atucara majlis di teruskan dengan bacaan ikrar yang diketui oleh Ustazah Adibah dari Selangor.

Penyertaan dari setiap kontijen pada tahun ini dalam program PMHK adalah yang terbaik dari tahun-tahun sebelumnya kerana disertai dan mendapat sambutan yang positif dari semua BKAN dan DPM. Semangat seperti inilah yang diharapkan oleh PMRAM untuk ahli-ahlinya supaya lebih ramai yang memberi komitmen dalam setiap program-program yang dianjurkan PMRAM. Majlis lintas hormat berakhir dengan perbarisan keluar dari semua kontijen.

Selepas majlis berakhir semua yang hadir disajikan dengan persembahan akrobatik yang dilatih khas oleh mahasiswi Indonesia khas untuk persembahan sempena EGP '08 ini. Pelbagai aksi dan gaya dipergayakan dengan diiringi alunan muzik. Setelah tamat persembahan akrobatik,maka bermulalah acara sukan dan sukaneka yang diadakan serentak mengikut tentatif yang telah dirancang.


PERTANDINGAN BOLA JARING

Saban tahun pertandingan bola jaring adalah perlawanan wajib dalam PMHK. Pada tahun ini setiap kontijen menghantar satu pasukan bagi mewakili zon masing-masing. Perlawanan pertama dimulakan dengan Aishah Humairah melawan Maryam Al-Muqaddasah dan dimenangi oleh Aisyah Humairah dengan jaringan 7-0. Sorakan dari penonton bagi menyokong pasukan masing-masing menambahkan lagi kemeriahan hari sukan EGP '08. Perlawanan kedua menyaksikan perlawanan antara Naelah Al-Farafisya menumpaskan Khaulah Al-Azwar dengan mata 7-3. Kedua-dua pasukan yang kalah bertemu bagi menentukan tempat ketiga dan keempat dan ketiga.

Perlawanan akhir bagi menentukan pemenang tempat pertama menyaksikan Aisyah Humairah dan Naelah Al-Farafisya sama-sama handal dan mantap. Perlawanan akhir ini berlangsung dengan sengit dan kedua-dua pasukan bermain dengan penuh semangat tanpa menghiraukan panas matahari yang terik. Akhirnya, kehebatan pasukan Aishah Humairah tidak dapat disangkal lagi apabila berjaya mengalahkan lawannya dengan jaringan 10-3. Tahniah kepada semua.

KAWAD KAKI

Pertandingan kawad kaki pada EGP '08 akhawat disertai oleh 4 kontijen. Kontijen Aishah Humairah yang memulakan acara ini telah diwakili seramai 15 orang puteri yang berbaju merah. Kawad kaki yang dipersembahkan cukup menarik dengan pelbagia formasi yang dibentuk sekaligus mengundang kemeriahan dan ketakjuban para penonton. Kontijen-kontijen lain juga menghantar bilangan peserta yang sama kecuali dari pasukan Naelah Al-Farafisyah iaitu seramai 18 orang. Pertandingan kawad kaki ini dihakimi oleh Timbalan Pengerusi HEWI PMRAM Ustazah Norfaizah Mad Ali bersama dengan Ustazah Hafsah Esa dan Ustazah Noorshahidah Abd Manaf.

KEPUTUSAN PERTANDINGAN SUKANEKA AKHAWAT


MEHNAH BERDURI DAN EDISI SIASAT.
JOHAN : MARIAM MUQADDASAH
N.JOHAN : AISYAH HUMAIRA’

ITIK PULANG PETANG.
JOHAN : AISYAH HUMAIRA’
N.JOHAN : KHAULAH AL-AZWAR

DEKAT PADAMU.
JOHAN : AISYAH HUMAIRA’
.JOHAN : MARIAM MUQADDASAH

ALADDIN.
JOHAN : NAELAH AL-FARAFISHA
N.JOHAN : KHAULAH AL-AZWAR

BATU DAN GOLEK.
JOHAN : NAELAH AL-FARAFISHA
N.JOHAN : KHAULAH AL-AZWAR

KAU YANG SATU.
JOHAN : KHAULAH AL-AZWAR
N.JOHAN : AISYAH HUMAIRA’

BANG-BANG BOOM.
JOHAN : KHAULAH AL-AZWAR
N.JOHAN : MARIAM MUQADDASAH

GENDANG GENDUT TALI KECAPI.
JOHAN : AISYAH HUMAIRA’
N.JOHAN : MARIAM MUQADDASAH

BERSATU TEGUH BERCERAI ROBOH.
JOHAN : NAELAH AL-FARAFISHA.
N.JOHAN : KHAULAH AL-AZWAR

KAU DAN AKU.
JOHAN: KHAULAH AL-AZWAR
N.JOHAN : NAELAH AL-FARAFISHA
18 Ogos 2008 (Isnin)


Debat Akhir


Debat akhir akhawat berlangsung dengan sengit diantara pasukan Naelah Farafisya mewakili pasukan dari Mansurah melawan Aishah Humaira'. Keadaaan dewan begitu hangat dengan timbunan hujah-hujah yang bernas disampaikan oleh kedua-duanya belah pihak. Meraka yang hadir pada hari tersebut sama-sama memberi sokongan terhadap zon masing-masing menjadikan pertandingan lagi hangat dan hebat. Akhirnya, dalam kehebatan diantara kedua-dua zon tersebut, Naelah Al-Farafisya telah dinobatkan sebagai pemenang bagi acara pertandingan debat akhir EGP '08. Tahniah diucapakan kepada pemenang.